Brouw!



Gebruik een punt voor decimalen.
SG zonder punt (1040 bijv.).

×

brouw

Bronnen

1 staps > 2 staps maisch (data)
Brix - Plato - SG :
Brix - SG
Plato - SG
Brix - Plato

Maischwater temperatuur
  - Adrie Otte, Brouw water met bier
SG aanpassen
  - Ray Daniels, Designing great beers
Bottelsuiker door Fons Michielsen

SG > Alcohol % en SVG
EVG = +- SVG * 0.818
Koolzuurdruk door Fons Michielsen
EBC
Fruitbier door Fons Michielsen

© Floris Bennema 2021

Home

Maischwater temperatuur

Graan storten koelt het maischwater af. Bereken hoe warm het water voor de storting moet zijn om op de temperatuur van de eerste maischstap uit te komen. Per maischketel is een constante afwijking mogelijk.



 

Home

SG aanpassen voor koken

Bereken het te verwachten eind-SG uit het SG van het wort voor het koken. Met een advies hoe je bij een afwijking je doel-SG toch kunt bereiken.
Het gemiddeld vochtverlies bij het koken moet bekend zijn.



 

Home

SG aanpassen na koken

Corrigeren van het SG na het koken door water toe te voegen of te verdampen.



 

Home

Brix - Plato - SG

Brix, Plato en SG. Vul een waarde in, de andere twee worden berekend.
De uitslagen gelden voor onvergiste wort.


 
Home

Refractor alcohol correctie

Corrigeer de refractormeter meting bij aanwezigheid van alcohol. Vul, afhankelijk van je refractometer, Brix of SG waarden in. De uitslag kan enkele procenten van de werkelijkheid afwijken.

BrixSG
Begin
Gemeten


 

Home

SG > Alcohol% en vergistinggraad

Bereken het alcohol vol.% van het bier en de vergistingsgraad uit het verschil tussen begin en eind SG.



 

EBC

EBC kleuren

Kleuren volgens de European Brewery Convention. Klik in vakjes voor kleur-informatie over bekende biertypen.

4 8 12 16
Sluit

Witbier 4-10
Pils 6-10

Sluit

Weizen 6-25

Sluit

Blond 10-25
Saison 10-20
Tripel 10-24

Sluit

IPA 15-35

Sluit

IRA 25-40

Sluit

Bok 40-90
Dubbel 40-100
Porter 50-90
Quadrupel 40-90

Sluit

RIS (IRS) 100-300

Home

Eenstapsmaisch > Tweestapsmaisch

Converteer een eenstapstaps maischschema naar een tweestaps schema.




 

Home

Bottelsuiker toevoegen

Na gisting bevat het bier al koolzuur, hoeveel is afhankelijk van de temperatuur.
Bereken hoeveel suiker je bij het bottelen moet toevoegen om op je doel-koolzuurgehalte uit te komen.



 

Home

Drukmeter > koolzuurdruk

Bereken het koolzuurdruk als de manometerdruk bekend is.



 

Home

Fruitbier

Bereken begin en eind SG, en het alcoholgehalte van fruitbier. Alle vakjes moeten ingevuld worden.